MAPARI

Scopul unui studiu de mapare este acela de a masura temperaturile si umiditatile relative in cadrul unui spatiu de stocare / depozit. Mai exact, maparea isi propune, in principal, sa determine modul in care spatiul respectiv isi mentine conditiile de temperatura si umiditate relativa, in contextul dat, in conditii externe extreme de mediu. Metrocert Validation & Consulting va ofera solutia completa pentru indeplinirea conditiilor prevazute de Ordinul 761 / 2015 elaborat de Ministerul Sanatatii Publice.

Cum facem asta? Inregistrand valori de temperatura si de umititate relativa in cadrul spatiului de depozitare, simultan, in multiple puncte, pentru o perioada determinata, folosind dataloggere cu memorie.

Cate dataloggere folosim? Numarul si distributia acestora in cadrul spatiului, respectiv matricea maparii, este determinata de calculele si procedurile noastre, folosind ca referinta, printre altele, WHO Technical Report Series, No. 961, 2011, Technical Supplement 8 (May 2015), aplicata pentru fiecare spatiu, cu particularitatile sale.

Pe scurt, prin mapare termica si de umditate relativa:

  • ne asiguram de pastrarea in conditii optime a produselor stocate in spatiul de depozitare, astfel incat acestea sa nu fie alterate.
  • aratam punctele critice ale spatiului de stocare (temperaturi prea mari/prea mici sau umiditati prea mari) astfel incat aceste puncte critice sa fie monitorizate permanent pentru a putea interveni si corecta problemele din aceste zone. In general monitorizarea se face atat pe zonele in care valorile masuratorilor sunt in afara intervalului de conformare (daca este cazul), cat si in zonele care se apropie foarte mult de zonele limita de conformare. In majoritatea cazurilor, monitorizarile au loc in zone cu risc de depasire a intervalelor de conformare.

Mai jos aratam un ciclu standard de mapare pentru un spatiu de depozitare nou:

1. Studiu pre-mapare – Masuratorile aferente se fac cu spatiul de depozitare gol (fara produse).
Acest tip de studiu de mapare este independent de sezon, deci se poate face in orice anotimp.
In general, rolul unui studiu de pre-mapare este acela de a certifica faptul ca depozitul poate functiona si poate stoca produse in conditii de siguranta. Pentru ca un depozit isi poate incepe activitatea si in afara sezoanelor extreme (vara si iarna), este necesar un studiu premergator maparii de iarna sau vara (definite ca sezoane extreme).

2. Studiu mapare cu incarcarea normala specifica momentului, efectuat cronologic in primul sezon extrem urmator deschiderii spatiului de depozitare si pre-maparii (vara sau iarna).
3. Studiu mapare cu incarcarea normala specifica momentului, efectuat cronologic in urmatorul sezon extrem urmator (daca primul studiu de mapare ulterior pre-maparii a fost efectuat vara, atunci urmatorul, respectiv al treilea, va fi efectuat iarna, si vice-versa).
4. La cerere, un studiu de mapare cu incarcare 100% poate fi efectuat pentru a testa conditiile de depozitare in conditii de incarcare maxima. La nevoie, pt a indeplinii conditiile de umplere a spatiului, se pot folosi cutii “false”..

1. Perioada standard pentru o mapare termica si de umiditate relativa este de minim 7 zile (mai exact 7 zile complete sau 24 de ore x 7 zile).
2. La cerere, studiul de mapare poate fi extins la 14 zile, luand in calcul o perioada extinsa de executie si livrare a Raportului de Mapare cat si costuri mai mari.
3. Procesul de mapare este sezonier, si trebuie efectuat in ambele sezoane extreme ale anului: vara (Iunie, Iulie, August) si iarna (Decembrie, Ianuarie, Februarie).
4. Intr-un spatiu existent, masuratorile si testele aferente studiului de mapare sunt efectuate cu incarcarea de la momentul respectiv.
5. Pentru un spatiu de stocare nou, un studiu de pre-mapare cu spatiul de depozitare gol poate fi facut pentru a demara procedurile necesare autorizarii depozitului, urmat de studiile de mapare de vara si apoi iarna sau vice-versa, in functie de context.
6. Studiile de mapare vor fi refacute o data la 3-4 ani, in functie de fiecare caz specific.
7. Studiile de mapare trebuie, de asemenea, refacute in cazurile in care spatiul de depozitare sufera modificari structurale care ii afecteaza conditiile interne de mediu.

De exemplu :

  • adaugare rafturi noi sau modificarea drastica a pozitiei rafturilor curente
  • adaugarea sau acoperirea unor zone de intrare/iesire/aerisire/ferestre/ sau constructia de spatii inchise in cadrul zonei de depozitare.
  • schimbarea sistemelor HVAC de orice fel (adaugare / eliminare componente)

In momentul in care senzorii (dataloggere) au fost colectati, si procesul de evaluare si procesare a datelor a fost finalizat, analizam rezultatele si facem recomandari specifice. In cazul in care apar deviatii, recomandam masuri corective in cadrul Raportului de Mapare Termica si de Umiditate Relativa.

Raportul de Mapare include:

  • Rezultate si Concluzii ale studiul de mapare specific
  • Descrierea spatiului mapat
  • Diagrama / Matricea de instalare specifica a sezorilor folositi in cadrul maparii
  • Clasamentul pozitiilor senzorilor in functie de rezultatele masuratorilor, de exemplu primele 10 pozitii cu cele mai mari/mici temperaturi pe fiecare dintre planurile de instalare (plan inferior, median, superior)
  • Determinarea punctelor de monitorizare – specificand numarul acestora, tipul monitorizarii (T/H/T&H) si pozitiile exacte ale senzorilor de monitorizare permanenta.
  • Diagrama sistemului de monitorizare, amplasarea in cadrul spatiului de depozitare.
  • Grafice de temperatura pentru fiecare nivel/zona (plan inferior, median, superior)
  • Grafice de umiditate pentru fiecare nivel/zona (plan inferior, median, superior)
  • Grafice de temperatura & umiditate Relativa impreuna cu graficele de temperatura si umiditate relativa externe
  • Grafice care indica uniformitatea valorilor masurate in cadrul spatiului.
  • Harti care indica distributia temperaturilor si umiditatilor relative in cadrul spatiului mapat
  • Tabele care indica valorile minime, maxime si medii pentru ficare zona si plan (inferior, median, superior).
  • Analiza detaliata a masuratorilor aferente maparii si concluziile maparii
  • Recomandari detaliate, ca urmare a studiului de mapare
  • Harti MKT (mean kinetic temperature)
  • Definitii si descrieri ale conceptelor folosite in cadrul studiului cat si descrierea dataloggerelor folosite.
  • Copii ale tuturor certificatelor de etalonare valabile pentru dataloggerele folosite in cadrul studiului de mapare.